Muzički spektakl


Slava po svaku cenu? Šta ste spremni za nju da učinite? Šta smatrate slavom? Najvećim uspehom? Najvišim ciljem? Ako ne uspete ni u čemu, hoćete li se oprobati u pevanju?

Koliko je TV program postao opasan i nenormalan, svedoci smo svakoga dana.
Ja iskreno govoreći, ne gledam televiziju, ne pratim serije, ne gledam emisije, ne slušam vesti.. Informacije pronalazim na internetu na stranim portalima ako baš moram, obaveštavam se na razne načine, ali nikako samo direktno na način koji nam je osnovno serviran. Sve što na našoj televiziji možete naći, uglavnom je vrlo beskorisno ili čak jako štetno.

Poseban segment ove štetnosti ja bih poklonio muzičkim TV šou emisijama. Mrcvarenje istih po svim TV kanalima, i preterivanje sa brojem ovog vida šou programa na našem prostoru natera me da se s vremena na vreme iznova zapitam, šta je bre s ovim narodom? Da li je moguće da je nekom interesantno da gleda takve stvari? Šta je tu zapravo dirljivo, zanimljivo, inovativno?

maxresdefault (1)
Ovo sam ceo život čekala. Konačno mogu pokazati svima svoj talenat. Postaću slavna!

screen-shot-2011-05-14-at-14-14-21
Možda je teško da poverujete ali ova devojčica je Američki model i ima samo 8 godina.

Da li da počnem sa emisijama gde se pojave maleni dečkić sa 7 godina ili njegova vršnjakinja i počnu da cvile na sceni nedolično obučeni i blamiraju se(da se razumemo, blamiranje je i uspešno prikazan talenat i neuspešno prikazan talenat, za obe vrste aktivnosti razvitka karijere i života osobe, postoje već davno propisane kasnije godine života, koje su adekvatne  za ove stvari zbog psihološkog i sociološkog razumevanja same jedinke i njenog ličnog psihičkog zdravlja i stabilnosti) na taj način za sva vremena ni ne znajući to, naravno upravo ne svojom potpunom voljom jer definitivno iza svega toga stoje njihovi roditelji? Izlaganje svog deteta TV biznisu na takav način je smrtna kazna ličnosti za isto dete. Zašto? Pitajte psihijatra ili psihologa, objasniće vam vrlo jednostavno. Ja nisam doktor. Ja samo ukazujem na to da o tome treba voditi računa, na to obratiti pažnju. Pa eto naleteo sam nedavno i na emisiju(jer iako televiziju ne gledam, opet upalim televiziju s vremena na vreme i prelistavam stvari, zgrozim se, ugasim i nastavim sa životom..) gde cele navodno – „vesti“ vode mališani. Zar je ovo stvarno svima zapravo – normalno?

Najlakše je staviti se u mesto tog njegovog roditelja i razmisliti racionalno. Da imam sina i imam takvu šansu da ga ubacim kao „mladog voditelja“ iliti eksperiment TV gledanosti, zar bih to stvarno uradio? On bi od prvog dana kada bi shvatio šta to znači „biti poznat“ za stvarno, kao nedoraslo i nezrelo stvorenje koje još uvek nisam ništa uspeo da podučim, jel jelte ima samo 7 godina, počeo da se bahati i ponaša mnogo važnijim nego što zapravo jeste svim vršnjacima, svi bi počeli da ga gledaju neiskrenije i površnije nego pre i ulizivali bi mu se kako bi bili u njegovom društvu. Ovo nije samo naglabanje, ovakve dece stvarno ima, i to zahvaljujući sve uspešnijem rasprostiranju ovakvog vida šou biznisa koji sam pomenuo na početku, sve više. To dete automatski kroz određeni period postaje idiot vašom krivicom. Oduzimate mu pravo da stvara prave prijatelje i pravi iskren život koji svako zaslužuje, postaje umišljen i smešan intelektualnom svetu. Mnogi to sebi samoinicijativno takođe vrlo rano oduzmu, ali ko ste vi da to uradite svom sinu ili ćerki tada kad još uvek nije dovoljno pametan/na od toga da se brani?! Kojeg će bre iskrenog prijatelja ona ili on imati sa 60 godina kada budu bogati ili moćni a da nije sa njima zbog svog ekonomskog ili stanja moći? Kojeg? Shvatate li koliko je to jezivo, opasno i nenormalno? Da ne pričam o ostalim posledicama, ja nisam doktor, ponavljam. Ovo raditi, jednostavno je svirepo i vrlo bolesno. Takve programe treba zabranjivati i pratiti produkcije TV kuća koje hoće na ovako bolestan način, da zarade više novca, više gledanosti i više slave njihovog projekta. To, uveravam vas, ne rade svojoj deci.

maja-suput-instagram
Tako sam dobro ispala na ovoj slici. Sutra će u javnosti biti hit. Peplaviće instagram i fejs..

A ni emisije ovog tipa za malo starije, opet svakako nisu prikladne našoj situaciji u zemlji. Na ovaj način promovišu se pogrešni pogledi na uspeh. Ne možeš ti da postaneš slavan samo zato što imaš snage da izađeš pred publiku a ni srednju školu valjano nisi završio. Sve to zvuči silikonski, divno i krasno, ali iza svega toga stoji – zašto, zato, kako, koliko i kada. A kažem da nisu prikladne jer – zaista, da li mi imamo toliku potrebu da pevamo, slušamo muziku i skačemo pored države koja nema privredu, politiku, zakone, medicinu, bezbednost……………… kulturu?! A pored toga, ajde da pevamo nešto lepo i kvalitetno, što poziva na ljubav, poštovanje, samopoštovanje i prijateljstvo, prave vrednosti i moral, već šljam i bezobrazluk, strofe neškolovanih problematičnih adolescenata koji su se progurali u redove plaćenika u svrhu rasturanja svih duhovnih vrednosti i etike ove nacije a razgradnji materijalizma i usavršavanja površnosti, zbog svojih sopstvenih slabosti, rana i ograničenja iz detinjstva. Deca nam odrastaju nad spotovima golotinje i nemoralnih muških svinja, materijalističkih uzvika, brutalnoj promociji etičke i moralne smrti. Ali deca to ne razumeju. Ta deca, sutra postajemo mi. Ko će sutra biti oličenje naše kulture?

Pinkove-zvezde10
Žiri. Stvarno, a čega to?

Mislite o tome da te programe vode isto tako neškolovane „VIP“ kvazi-ličnosti naše npr. estrade. Ko su oni da bilo kome sude o tome koliko je ko talentovan da uradi bilo šta? Oni nisu adekvatan žiri, ni za kakvu radnju! Da bi sudio i ocenjivao druge u bilo čemu na neki ograničen način(jer realno, niko nema tu moć da nekom zaista sudi), moraš da budeš daleko iznad njih, školovaniji, obrazovaniji, izdržljiviji, pametniji.. Njih je sama sreća izgurala na tu poziciju, i bezdušnost uz veliku dozu besramlja, nedostatka ljubavi prema ovoj naciji i njenim porodicama, jak stomak za ono što rade, i manjak obrazovanja, razumevanja i ponajviše pameti. Populišu to da je ispravno raditi SVE kako bi stekao novac, pa makar to bilo uništavanje generacija i generacija dece, a tako i direktno razaranje kulture jedne divne i istorijski bogate nacije.466983_grand-kaca_orig

Da li su ovi programi zaista ono što se predstavlja kao njihov cilj? Koliko zapravo slave stekneš ako na njima pobediš? Koliko od ovoga svega je laž? Koliko zapravo izgubiš pojavom na sceni gde te ocenjuju neškolovani i manje vredni od tebe? Koliko se zapravo samo-poštuješ učestvovanjem na ovim emisijama i manifestacijama? Koliko zapravo – misliš o svemu oko sebe? A ukoliko ne učestvuješ, koliko razmišljaš o svemu ovome bez ovog teksta? Zašto to gledaš?

Mislite o tome.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Душан kaže:

    На жалост телевизије емитују искључиво оно што доноси високу гледаност, па тиме и профит кроз рекламе јер сем профита немају других циљева, а Републичка радиодифузна агенција која би требало да санкционише неприкладан садржај не санкционише ни апсолутно вулгарне ствари као што су Риалити програми јер су веома вероватно и они или потплаћени или немају храбрости да изаћу у јавност и признају да им није дат апсолутно никакав механизам за спречавање таквих програма. Једини начин за поправљање ситуације је захтевање смене целокупног РРА као неспособног тела и снимање програма који промовише културу и образовање али да нису досадани најширој јавности.

    Sviđa mi se

    1. Ukratko si rekao ono što sam i ja provlačio kroz ceo tekst. Upravo tako. Ta istina koja je definisana u tvom pasusu je vrlo jeziva, i žestok protivnik.. Protiv nje se možemo boriti samo svešću.

      Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s